HybridbilerHybridbiler – de viktige forskjellene som fort blir glemtElbiler og hybridbiler har gjort sitt inntog på norske veier, og det med god grunn. De «grønne kjøretøyene» er bra for miljøet, men også for lommeboka. En kjapp titt på salgstallene viser at dette er noe Ola Nordmann har fått med seg – flere og flere velger elektrisk/hybrid. Men kan vi nok om hvordan disse bilene faktisk fungerer, og hvordan vi skal ta vare på dem? 


Se for deg en hybridbil. Den ser tilsynelatende lik ut som en hvilken som helst «vanlig» bil, gjør den ikke? I de fleste tilfeller er det ikke betydelige synlige forskjeller, i alle fall ikke på utsiden. Under panseret, derimot, er det en annen historie. Det er der forskjellene finnes. Og noen av disse forskjellene er avgjørende med tanke på vedlikehold av hybridbilen.


I denne artikkelen ser vi nærmere på hva som skiller en hybridbil fra en vanlig bil og hvordan motoren i hybridbiler faktisk fungerer. Dette er viktig for å kunne forstå hvorfor hybridbiler trenger en annen form for pleie, også når det kommer til olje og smøremidler. 


Den norske befolkningen har etter hvert blitt godt kjent med konseptet elbiler og hybridbiler. Faktisk er det ingen som er i nærheten av å kjøpe like mange elbiler som oss nordmenn, om en måler per capita. Likevel er det nok ikke alle som vet helt nøyaktig hvordan el- og hybridmotorene faktisk fungerer, bortsett fra at disse bilene har vesentlig mindre utslipp og derfor er mye bedre for miljøet


Masseproduksjon av hybridbiler startet i USA i 1999, og selv om vi fortsatt har en lang vei å gå, så vet de fleste at hybridbiler bruker grønn teknologi som definitivt er veien mot en bedre fremtid. Bruken av FHEV (full hybrid electric vehicles), og da spesielt modeller med funksjoner som regenerativ bremsing og start/stopp funksjon, har betydelig redusert drivstofforbruk og CO2-utslipp


Dette er årsaken til at disse bilene har blitt mer og mer populære blant OEM-selskaper (Original utstyrsprodusent) som etterstreber å etterleve gjeldende CO2-utslippskrav. Likevel, til tross for at antallet «grønne kjøretøy» på norske veier stadig øker, er det fortsatt ikke alle som vet;

hvordan hybridmotoren faktisk fungerer 

hvordan man skal velge riktig olje til hybridmotoren 

hva som er formålet med oljen til motoren i en hybridbil 

hva som gjelder for oljeskift til hybridbilerUnder vil du finne svar på disse spørsmålene.Hvordan virker hybridbiler og hvorfor er de så effektive?

Hybridbiler utnytter to ulike energikilder for å skape fremdrift: elektrisitet og forbrenning.

Ettersom motoren bruker elektrisk kraft, er den mindre avhengige av tradisjonelt drivstoff, derav reduseres utslipp og drivstofforbruk. Moderne hybridbiler benytter seg av tre ulike grunn-enheter;

  • intern forbrenningsmotor
  • elektrisk motor
  • batteri


Hybridbiler henter altså kraft fra både en intern forbrenningsmotor og en elektrisk motor som lagrer energi i batteriet. Batteriet lades opp gjennom regenerativ bremsing og av forbrenningsmotoren. Kraften fra elmotoren kan fungere som et avlastende hjelpemiddel når forbrenningsmotoren trenger det, samt ta over når bilen star stille, for eksempel på rødt lys eller i kø.

Samlet sett betyr disse funksjonene en betydelig forbedret drivstofføkonomi uten at det går på bekostning av bilens ytelse.